DESPRE
Orice formă de inovație care duce la utilizarea unei cantități mai mici de resurse naturale și la eliberarea unei cantități mai mici de emisii poluante de-a lungul întregului ciclu de viață al obiectului sau al serviciului. Ecoinovația implică utilizarea optimă a resurselor, cu beneficii economice și avantaje pentru mediu. În acest mod crește productivitatea resurselor, scad emisiile de noxe și se generează mai puține reziduuri.
Oferim finanțări nerambursabile cercetătorilor, inovatorilor, organizațiilor non-profit și instituțiilor. Căutăm proiecte care să exploreze ecologia, economia de resurse și reciclarea în mod inovativ.
Găsiți mai jos lista și o scurtă descriere a proiectelor câștigătoare la secțiunea Eco-inovație, precum și componența comitetelor de selecție.
Proiectul își propune regândirea funcționalității spațiului Intrarea Violoncelului ca makerspace deschis pe tot parcursul anului pentru ateliere, evenimente pe teme ecologice, sesiuni de meșterit și creativitate individuală și de grup. Astfel, pavilionul din paleți funcțional pe parcursul verii, va fi înlocuit cu o construcție inovativă pe structură de container extensibil, realizată în parteneriat cu Centrul de Cercetare și Transfer Tehnologic Polytech al Universității Tehnice din Iași.
Pavilionul în varianta extinsă va avea 46mp și va fi situat pe un teren de 270 mp, fiind completat cu o gradină urbană, atât verticală cât și orizontală. Amenajarea interioară și exterioară se va realiza prin ateliere deschise, coordonate de arhitecți și peisagiști, cu participare liberă. Proiectul va primi o finanțare de 51.190 lei.
Green Mogo – grădina de pe acoperiș propune amenajarea unei grădini și a unei sere demonstrative, care pun în aplicare principii ale permaculturii și ale agriculturii ecologice și utilizează sustenabil resursele naturale (apă, energie, materii prime, sol fertil). Grădina și sera vor deveni instrumente didactice inovatoare ale Centrului de Instruire și Consiliere ”Green Mogo”. Bugetul aprobat al proiectului este de 40.950 lei.
- Auto Eco Inovarea - Valorificare inovatoare a deșeurilor auto și conexe – Asociația Ecoteca
Proiectul va pilota un model de management al deșeurilor auto, împreună cu studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Hidrotehnică și de la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Proiectul va contribui la responsabilizarea consumatorilor de servicii și piese auto prin: identificarea deșeurilor dificil de reciclat; dezvoltarea și testarea de metode inovatoare de valorificare a acestora; amenajarea unui spațiu de lucru pentru ateliere de reciclare creativă și dezbateri pe tema managementului deșeurilor. Proiectul va primi o finanțare de 51.000 lei.
TOTAL
PROIECTE FINANȚATE
122.000 de lei plus finanțare suplimentară în valoare de 10.000 de lei pentru proiectul cel mai votat de public.
BUGET TOTAL
între 1 și 5, în funcție de bugetele solicitate
Oferim finanțări nerambursabile cercetătorilor, inovatorilor, organizațiilor non-profit și instituțiilor. Căutăm proiecte care să exploreze inovativ ecologia, economia de resurse și reciclarea. Câștigătorii sunt responsabili de punerea în practică a proiectelor finanțate.
Ai întrebări? Vrei să aplici și nu știi dacă ideea ta e potrivită? Ai nevoie de detalii suplimentare? Sau vrei pur și simplu să ne feliciți? Trimite un e-mail.
Proiectele trimise prin aplicații online sunt jurizate de comitete de selecție independente, mixte, formate din experți din domenii diverse, relevante pentru domeniile conexe ale fiecărei direcții strategice de implicare.
Format ca designer de produs la Universitatea Naţională de Arte, București, și-a continuat traseul educațional la Academia de Arte și design din Stuttgart, Germania, unde a obținut masterul în Integral Design. În 2014 a primit titlul de doctor în design medical, la Universitatea Naţională de Arte, București, unde predă ca asistent din anul 2008. Activează cu entuziasm în domeniul designul ambiental și al grafic designului, dar pasiunea lui pe plan profesional rămâne designul de produs. În 2010 a devenit membru al echipei de management PRISPA, unde a coordonat pe parcursul a doi ani departamentul de comunicare și departamentul de design.
Oana este inginer constructor, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică de Construcții București și profesor asociat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”. De 20 de ani este implicată în activitate didactică și de cercetare în domeniul dezvoltării urbane și regionale, cel mai recent proiect la care participă fiind Studiu de climat urban pentru București, finanțat de Programul de Cercetare România - Elveția. Oana a lucrat pentru Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Banca Mondială, iar de 5 ani este evaluator pentru proiecte finanțate de Comisia Europeană în domeniul eficienței energetice, mobilității și energiei durabile, precum și al orașelor inteligente, incluzând eco-inovația
Elena Badea este director marketing EY Romania de peste 13 ani, timp în care a coordonat comunicarea brandului, odată cu evoluția companiei pe piața locală. Are o vastă experiență în marketing corporativ și operațional, marketing digital și knowledge management. Este absolventă a Universității Politehnică din București, însă a construit o carieră de peste 22 de ani în marketing și comunicare. S-a implicat în tot acest timp în numeroase programe de formare și coaching pentru tineri, în proiecte de responsabilitate socială și educație. Este coordonatoarea studiului "Tendințe și realități CSR în Romania", dar și a altor studii despre mediul de business din România.
Mircea Ilie are o experiență de peste 12 ani în proiecte de mediu și sociale, lucrând atât ca voluntar, dar și ca manager, consultant sau trainer. Între 2011 şi 2014 a activat în Comitetul de Reprezentare al Coaliţei pentru Mediu din România, rețeaua națională a ONGurilor de mediu. Din 2012 lucrează ca Sustainability Leader în IKEA România, cu responsabilităţi pe toate componentele sustenabilităţii unui retailer multinațional: sustenabilitate internă, implicare în comunitate, educație, implicarea angajaţilor, produse şi servicii sustenabile pentru clienţi. Inginer al Facultății de Calculatoare a Universității Politehnica București din 1995, Mircea este specializat și în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate, în urma Masterului absolvit la Universitatea București în 2005.
Andra Matzal are o experienţă de aproape zece ani în jurnalism, iar de patru ani coordonează publicaţia independentă Think Outside the Box (www.totb.ro). Cum una din mizele principale ale TOTB este să vorbească liber despre mediu şi implicare civică, o mare parte din cele peste 13.000 de articole scot la lumină soluţii simple, inovatoare şi verzi, pentru probleme vechi şi prăfuite, cu care se confruntă oraşele noastre. De-a lungul timpului, publicaţia a devenit un nod important în reţeaua celor care vor şi construiesc o lume în afara cutiei, transformând sloganul "eco" într-un mod de viaţă.
Credem în puterea exemplului. Am selectat cu scop ilustrativ câteva din proiectele deja derulate independent de această competiție, de echipe din mai multe orașe din țară, care s-ar putea încadra pentru finanțare din perspectiva viziunii și a bugetului implicate. Proiectele înscrise în concurs pot alege o temă liberă, în funcție de viziunea proprie, de specificul și nevoile locului ales pentru amplasament.
Case ciripite
Arhitectura, arta și educația s-au reunit în proiectul eco-inovativ Case ciripite, inițiat de Asociația De-a Arhitectura. 12 arhitecți și designeri au răspuns provocării de a construi case pentru păsărele. Micile adăposturi au fost licitate la finele lui 2014, iar suma strânsă susține un curs de arhitectură și mediu construit, predat în 100 de clase din școli de stat. Sub îndrumarea a 120 de arhitecți voluntari, cursul ajunge la 2.500 de copii cu vârste între 9 și 11 ani, din 13 orașe.
Cu Podu'
Cea mai mare construcție de pet-uri din lume a fost realizată de echipa EcoStuff România pe râul Bega din Timișoara. Inițiatorii proiectului și-au propus să atragă atenția asupra cantităților uriașe de ambalaje din plastic aruncate în ape din toată lumea și au început – cu ajutorul a 1.000 de voluntari – să colecteze pet-urile. Au strâns aproximatv 120,000 de bucăți și au folosit 104,502, depasind recordul mondial de 40,0000 de pet-uri. Podul a stat pe apă timp de 17 zile și a fost vizitat de cel puțin 50,000 de oameni.
Casa Prispa
Alternativă sustenabilă de reviatalizare a modului de viață rurală în România, Casa Prispa a fost primul proiect românesc prezentat la Solar Decathlon Europe. Proiectul vine cu o nouă înțelegere a resurselor, valorizând un element-cheie al arhitecturii tradiționale românești: prispa, integrată în volumul casei prin extinderea acoperișului. Locuința este solară, dotată cu panouri fotovoltaice, iar componenta tehnologică a casei – de unde sunt reglați și menținuți parametrii de confort – se află în podul tradițional al locuinței. Astăzi, o parte din echipă lucrează la industrializarea prototipului, pentru ca mai mulți oameni să aibă acces la casele Prispa.