DESPRE
Designul urban e definit ca arta de construire a orașelor. Rolul designului urban este să îmbunătățească interacțiunile sociale și, în cele din urmă, să ridice nivelul calității vieții din orașe. Designul urban contemporan e situat la intersecția arhitecturii cu peisagistica și planificarea urbană, vizând și modul în care o comunitateurbană funcționează, nu doar cum arată.
Căutăm arhitecți, urbaniști, grupuri de inițiativă sau ONG-uri interesate să redeseneze spații urbane, mobilier urban, peisagistică sau clădiri din București și să le repună în funcțiune în beneficiul publicului larg. Căutăm proiecte care să ajute locuri din oraș să arate mai bine, să fie mai funcționale și mai prietenoase pentru comunități.
Câștigătorii sunt responsabili de punerea în practică a proiectelor finanțate, inclusiv de obținerea autorizațiilor de urbanism.
Găsiți mai jos lista și o scurtă descriere a proiectelor câștigătoare la secțiunea Design urban, precum și componența comitetelor de selecție.
Proiectul va sprijini dezvoltarea infrastucturii pentru bicicliști, prin instalarea a 7 staţii self-service BIKE-BOX pentru reparat biciclete, unde se vor putea face reparaţii simple, în regim imediat, fără niciun cost. Staţiile sunt prevăzute cu un suport fix de susținere a bicicletei şi un set complet de scule, precum şi o pompă de aer manuală. Proiectul va fi finanțat cu un buget de 35.140 lei.
Argumentatia juriului: Juriul apreciază componenta de mobilitate urbană şi consideră că proiectul are un potenţial real de creştere la scara oraşului întrucât răspunde unei nevoi reale a comunităţii bicicliştilor. Instalarea în Bucureşti a acestor prime staţii de reparat biciclete care implică direct utilizatorii reprezintă un semnal pentru calitatea vieţii în spaţiul public, transport nepoluant şi încurajarea mişcării.
Proiectul va revitaliza un spațiu dintr-o fostă hală aparținând Industriei Bumbacului (cunoscut sub denumirea de XX) și îl va reda comunității sub forma unui spațiu de reflecție, dezbatere și acțiune urbană, denumit simbolic La firul ierbii. Cetățeni activi, grupuri de inițiativă cetățenească, organizații neguvernamentale, autorități publice locale, industriile creative, sectorul de business implicat în activități de dezvoltare urbană/mobilizare comunitară, vor putea organiza întâlniri, dezbateri publice, evenimente de promovare sau manifestări culturale. Proiectul a primit o finanțare în valoare de 42.850 lei, cu ajutorul căreia își acoperă o parte din costurile amenajării și administrative.
Argumentatia juriului: Juriul apreciază contribuţia la recuperarea patrimoniului industrial şi integrarea în viaţa publică, prin intermediul mobilierului modular, a componentei de dezbatere civică şi comunitară. Juriul apreciază colaborarea cu organizaţiile creative riverane care se implică în amenajare şi producţie, coagulând o comunitate centrată pe dezvoltarea ideilor şi proiectelor locale de design.
Remorca de Cercetare şi Activare este o structură-suport folosită ca instrument mobil de activare şi generare de spaţiu public şi comunitar. Remorca va găzdui Şcoala de Oraş, un program de educaţie aplicată. Primul atelier al școlii este Biblioteca din Militari şi va avea ca subiect 2 filiale ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Bugetul total al acestui proiect este in valoare de 44.870 lei.
Argumentatia juriului: Juriul apreciază calitatea şi rigoarea abordării spaţiului public (proximitatea unei biblioteci) prin intermediul unui echipament urban temporar care devine astfel instrument ce facilitează atât componenta participativă a designului, cât şi educaţia non-formală. Juriul apreciază dimensiunea comunitară şi potenţialul de mobilitate în gândire pentru tineri cu impact pe termen lung.
BUGET TOTAL
122.000 de lei plus extra-finanțare de 10.000 de lei pentru proiectul cel mai votat de public
TOTAL
PROIECTE FINANȚATE
între 1 și 5, în funcție de bugetele solicitate
Căutăm echipe, constituite juridic sau nu, interesate să redeseneze spații urbane, mobilier urban, elemente de peisagistică sau clădiri din București și să le repună în funcțiune în beneficiul publicului larg. Sprijinim proiecte care ajută locuri din oraș să arate mai bine, să fie mai funcționale și mai prietenoase pentru comunitățile care îl locuiesc sau îl tranzitează. Ne dorim să susținem proiecte frumoase, care pot fi puse în practică și care răspund unei nevoi a locului și a comunității din jur.
Ai întrebări? Vrei să aplici și nu știi dacă ideea ta e potrivită? Ai nevoie de detalii suplimentare? Sau vrei pur și simplu să ne feliciți? Trimite un e-mail.
Proiectele trimise prin aplicații online sunt jurizate de comitete de selecție independente, mixte, formate din experți din domenii diverse, relevante pentru domeniile conexe ale fiecărei direcții strategice de implicare.
Mirela Duculescu este istoric de artă, a urmat un masterat și a obținut titlul de doctor în istoria şi teoria designului, predă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” şi la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. A jurizat concursuri pentru design și este interesată de meşteşuguri şi de regenerare urbană. De-a lungul timpului s-a implicat – ca iniţiator, autor de concept şi organizator Street Delivery Bucureşti – de impactul intervenţiilor privind arhitectura şi designul în spaţiul public urban.
Camelia a descoperit și învățat despre spațiul public și obiectul de arhitectură din postura de om de comunicare la o companie de materiale de construcții. A organizat timp de zece ani, împreună cu parteneri profesioniști din domeniul educației superioare în arhitectură, patru competiții internaționale pentru studenți și a susținut colaborarea dintre administrații locale și birouri de arhitectură în proiecte de regenerare urbană. Este un voluntar dedicat educației si spațiului construit, privilegiind inovația și creativitatea în mod deosebit.
Cu o experiență de aproape 10 ani ca jurnalist în presa de profil, dedicată designului de produs și a amenajărilor interioare, Elis este unul dintre membrii fondatori ai revistei online designist.ro, lider de opinie, de bun gust și idei fine în domeniul home & deco. Întotdeauna i-au plăcut orașele în schimbare, iar acesta este unul dintre farmecele Bucureștiului, orașul în care s-a născut și trăiește.
Anelise are o experiență de peste 7 ani dedicați mărcii Volkswagen – clasată între primele două locuri pe piața de import. De trei ani și jumătate se ocupă de tot ce ține de imaginea și comunicarea mărcii Volkswagen în România. A studiat la Politehnică – Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică –sectia Mașini și Sisteme Hidraulice și Pneumatice
Credem în puterea exemplului. Am selectat cu scop ilustrativ câteva din proiectele deja derulate independent de această competiție, de echipe din mai multe orașe din țară, care s-ar putea încadra pentru finanțare din punct de vedere al viziunii și bugetului implicate. Proiectele înscrise în concurs pot alege o temă liberă, în funcție de viziunea proprie, de specificul și nevoile locului ales pentru amplasament.
Turnul nostru
O echipă de studenți arhitecți a redat comunității ieșene cel mai vechi castel de apă din oraș. Au consolidat turnul și au căutat soluții de reintegrare a lui în peisajul urban. S-au consultat cu artiști și specialiști de la Universitatea de Arte și au adunat propuneri pentru viitoarea grafică a turnului. Au decorat fațada circulară a Castelului de Apă. În plus, spiritual proiectului Turnul Nostru a fost preluat și continuat de Fundația Comunitară Iași, care a construit un fond cu același nume, din care sunt finanțate inițiative de revitalizare urbană.
Fabrica de Timp Liber. Pavilionul
În curs de transformare într-un centru urban, fosta berărie din Turda – obiect de patrimoniu industrial – a devenit Fabrica de Timp Liber. Un grup de tineri voluntari a construit în curtea fabricii un pavilion-scenă din lemn, conceput să reactiveze spațiul în benficiul comunității și orientând activitățile găzduite spre râul Arieș. În plus, le-a oferit studenților și tinerilor profesioniști experiența lucrului cu lemnul pe un șantier real.
Crossurart
Un grup de liceeni ieșeni – Urban Crew – au pus bazele proiectului de design urban CrossUrArt. Tinerii au identificat un pasaj dintre blocuri și nevoia de a-l reda comunității renovându-l chiar în spiritul orașului. Cu ajutorul unui grant din partea Fundației Comunitare Iași, echipa Urban Crew a renovat și redecorat pasajul, transformându-l într-un spațiu prietenos, cu elemente de graffiti reprezentând locuri și figuri emblematice din istoria orașului.